Biografija


Avdija Vršajević rođen je 06. marta 1986. godine u Doboju. Svoje prve fudbalske korake napravio je u Njemačkoj, gdje je bio u izbjeglištu zbog ratnih dešavanja u BiH. 1998. godine vraća se u svoju domovinu i karijeru nastavlja u TOŠK-u iz Tešnja, gdje je upisao i prve seniorske nastupe. Njegov talent primijetili su u sarajevskom Željezničaru, gdje prelazi 2004. godine.

Za FK Željezničar nastupao je jednu godinu, a odigrao je 24 utakmice i postigao 1 pogodak. Nakon Želje, 2005. godine prelazi u Čelik iz Zenice, gdje je igrao do 2007. godine, kada ostvaruje prvi inostrani transfer u Spartu iz Praga.

Za Spartu nije nastupao u zvaničnim utakmica, pa odlazi na dvije posudbe. Prvo u SK Kladno, a zatim u Tatran Prešov, s kojim nakon isteka posudbe 2009. godine potpisuje ugovor.
U Tatranu se zadržao do 2011. godine, a odigrao je oko 90 utakmica i postigao 3 gola.

Nakon toga slijedi povratak u Bosnu i Hercegovinu, odnosno Čelik iz Zenice, za kojeg je nastupio u 21 utakmici, te postigao 3 gola. 2012. godine prelazi u Hajduk iz Splita, gdje doživljava igračku afirmaciju i postaje reprezentativac BiH. Za Hajduk je igrao do 2015. godine, te je upisao za «bili» dres 97 nastupa i postigao 4 gola.

Nakon sporazumnog raskida ugovora sa Hajdukom, realizuje transfer u turski Osmanlispor, gdje je igrao 3 godine.

Za Osmanlispor je odigrao 83 utakmice, te ubilježio 10 asistencija. U premijernoj sezoni sa Osmanlisporom je napravio historijski rezultat, kada su izborili nastup u Evropi, gdje su igrali 1/16 finala Evropske lige.

Nakon što je Osmanlispor ispao u drugi rang turskog fudbala i nakon isteka ugovora kojeg je imao do ljeta 2018. godine, Avdija Vršajević kao slobodan igrač potpisuje za Akhisarspor. Ugovor je potpisao na dvije godine.


 REPREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Avdija Vršajević za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitirao je 2004. godine u prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske, koju je s klupe predvodio Slaven Bilić, a na terenu Luka Modrić. Naša mlada selekcija ostvarila je visoku pobjedu rezultatom 4:0.

Za U21 reprezentaciju Avdija je nastupio 14 puta, te postigao jedan pogodak.

Svoj debi u seniorskom timu Bosne i Hercegovine upisao je 2012. godine protiv Lihtenštajna u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, kada je BiH slavila rezultatom 8:1.

Također, sa reprezentacijom je nastupao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, gdje je odigrao utakmicu protiv Irana, te postigao jedan od historijskih golova u prvoj pobjedi BiH na Svjetskim prvenstvima.

Igrala se 83. minuta kada je Avdija odlično istrčao kontru i sigurno pogodio mrežu Irana za konačan rezultat utakmice od 3:1. Taj pogodak će vječno ostati urezan u historiji bh. fudbala, ali i karijeri Avdije Vršajevića.

Za A selekciju dosada je odigrao 17 utakmica i postigao dva gola. Za igranje u državnom dresu Avdija  je rekao:

«Igrati za reprezentaciju je san svakog fudbalera. Hvala Bogu meni se taj san ispunio. Posebna je čast nositi dres sa grbom svoje države. Pogodak koji sam postigao na Svjetskom prvenstvu vječno ću nositi u srcu.


PRIVATNI ŽIVOT

Avdija Vršajević od 2009. godine godine živi u sretnom braku sa suprugom Lejlom, koju je upoznao tokom srednjoškolskih dana, a nedavno su dobili i prvo dijete, sina Ahmeda.