REPREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

REPREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE

Avdija Vršajević za mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine debitirao je 2004. godine u prijateljskoj utakmici protiv Hrvatske, koju je s klupe predvodio Slaven Bilić, a na terenu Luka Modrić. Naša mlada selekcija ostvarila je visoku pobjedu rezultatom 4:0.

Za U21 reprezentaciju Avdija je nastupio 14 puta, te postigao jedan pogodak.

Svoj debi u seniorskom timu Bosne i Hercegovine upisao je 2012. godine protiv Lihtenštajna u okviru kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Brazilu, kada je BiH slavila rezultatom 8:1.

Također, sa reprezentacijom je nastupao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine, gdje je odigrao utakmicu protiv Irana, te postigao jedan od historijskih golova u prvoj pobjedi BiH na Svjetskim prvenstvima.

Igrala se 83. minuta kada je Avdija odlično istrčao kontru i sigurno pogodio mrežu Irana za konačan rezultat utakmice od 3:1. Taj pogodak će vječno ostati urezan u historiji bh. fudbala, ali i karijeri Avdije Vršajevića.

Za A selekciju dosada je odigrao 16 utakmica, a nakon kraće pauze, selektor Mehmed Baždarević uputio mu je ponovo poziv za kvalifikacionu utakmicu protiv Gibraltara i prijateljsku protiv Albanije.

Za igranje u državnom dresu Avdija Vršajević je rekao:

«Igrati za reprezentaciju je san svakog fudbalera. Hvala Bogu meni se taj san ispunio. Posebna je čast i draž nositi dres sa grbom svoje države. Pogodak koji sam postigao na Svjetskom prvenstvu u Brazilu vječno ću nositi u srcu.»